ADMAGAZIN | 10. – 26. 3. 2017, Bratislava, galéria Satelit: Bratislava bez ľudí?!

10. – 26. 3. 2017, Bratislava, galéria Satelit: Bratislava bez ľudí?!

0 Autor: - 16/03/2017 - News, Podujatia

Výstava prác študentov architektúry na tému revitalizácie Mickiewiczovej a blízkeho okolia.
Centrum Bratislavy mesta nabralo po páde komunizmu druhý dych a stalo sa najlukratívnejšou časťou mesta. V posledných rokoch však opäť stráca svoj lesk. Dôvody sú rôzne: verejné priestory zaplavujú parkujúce autá, ulice – kedysi živé mestské priestory – ovláda tranzitná automobilová doprava. Priorita áut pred chodcami a verejnou dopravou už presiahla akceptovateľnú hranicu. Výsledkom je úbytok obyvateľov, kancelárske budovy, ktoré nie je možné prenajať a obchodné prevádzky až priveľmi často meniace majiteľov.

Potenciál Mickiewiczovej očami študentov FA STU v Bratislave
Architektov z ateliéru Šebo Lichý zaujalo problematické prepojenie medzi Starým a Novým Mestom, konkrétne Mickiewiczova ulica. Tá by mohla slúžiť ako spojnica medzi Obchodnou ulicou, Kollárovým námestím, priestormi okolo Avionu a Krížnou ulicou. Potenciál miesta umocňuje aj skutočnosť, že areál Univerzitnej nemocnice na Mickiewiczovej a Hurbanove kasárne čaká zrejme v blízkej budúcnosti konverzia na nové využitie.

Preto vznikla spolupráca architektov a dopravných inžinierov z praxe s Fakultou architektúry STU, počas ktorej sa osem študentských tímov zaoberalo v zimnom semestri roku 2016 tým, ako opätovne prepojiť os ulíc Obchodná a Krížna a vniesť do tunajšieho mestského prostredia novú kvalitu.

Študentské práce prezentované na výstave sú niekedy inšpiráciou a niekedy reálnym riešením problému. Rozhodne by však mali byť spúšťačom diskusie, čo konkrétne by sme mali urobiť, aby sme naplno využili potenciál tohto miesta a odvrátili katastrofu.

Bratislava bez ľudí?!, výstava
10. – 26. 3. 2017
Galéria Satelit, Hurbanove kasárne, Kollárovo nám. 10, Bratislava
Otváracie hodiny: 13.00 – 18.00, okrem pondelka

Text a foto: organizátori projektu/výstavy
Zdroj: www.sebolichy.sk

PARTNERI:

totop