ADMAGAZIN | 18. 6. 2016/17:00/Bratislava: Prednášky svetových odborníkov ekologickej architektúry – Gernot Minke (DE), Werner Schmidt (CH)

18. 6. 2016/17:00/Bratislava: Prednášky svetových odborníkov ekologickej architektúry – Gernot Minke (DE), Werner Schmidt (CH)

0 Autor: - 18/05/2016 - News

Priekopník ekologickej architektúry Gernot Minke z Nemecka a renomovaný švajčiarsky architekt Werner Schmidt prídu prednášať do Bratislavy 18. júna 2016 od 17:00 v Starej Tržnici na Námestí SNP. Predstavia najnovšie trendy v bioarchitektúre i vlastnú ekologickú architektonickú tvorbu, pri ktorej využívajú prírodné materiály a netradičné stavebné techniky.

Domy zo slamy, hlinené staviteľstvo, zelené strechy – zdraviu prospešné stavanie v súlade s prírodou, je téma, ktorá zaujíma nielen odbornú verejnosť, ale i laikov uprednostňujúcich zdravý životný štýl. Gernot Minke a Werner Schmidt priblížia svoj pohľad na zdravé a udržateľné bývanie aj pre obyvateľov mesta. Predstavia vlastnú tvorbu, ktorá je výnimočná experimentovaním a využívaním prírodných materiálov ako sú hlina a slama.

„Profesionálni projektanti získajú na prednáškach inšpirácie pre budúcu tvorbu a laikov určite zaujmú možnosti využitia lokálnych prírodných materiálov pre svojpomocnú výstavbu“ hovorí Mrg. art. Bjørn Kierulf (Createrra), etablovaný odborník na energeticky pasívne domy.

Predpredaj vstupeniek na prednášky (jazyk akcie: angličtina), ktoré sa uskutočnia 18. júna 2016 (sobota) o 17:00 v Starej tržnici na Námestí SNP v Bratislave, tu:
https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=22276

O prednášajúcich v skratke:
Gernot Minke (DE)

02-Gernot Minke portret_foto Zuzana Kierulfova

Emeritný profesor Kasselskej univerzity, kde počas svojho pôsobenia založil výskumné laboratórium pre experimenálne staviteľstvo a viedol viac ako 40 výskumných projektov v oblasti výstavby z hliny, slamených balov, bambusu, s využitím zelených striech a princípov výstavby s nízkymi nákladmi. Je priekopníkom ekologickej architektúry a vo svete je známy ako architekt kupolovitých a klenbových štruktúr z hliny a slamených balov. Jeho kniha Building with Earth (Príručka hlineného staviteľstva) bola vydaná v deviatich jazykoch. Zborník jeho diel bol vydaný v nemčine a španielčine. Gernot Minke zrealizoval aj na Slovensku stavbu z nosných slamených balov – kupolovitý ateliér v Hrubom Šúri na snímke tu. Ďalšie foto: Materská škola v Berlíne

03-Gernot Minke_kupola v Hrubom Suri_foto Daniel Marinica

04-Gernot Minke Skolka pri Berline_ foto Zuzana Kierulfova

Werner Schmidt (CH)

05-Werner Schmidt portret_foto Zuzana Kierulfova

Jeden z najzaujímavejších súčasných švajčiarskych architektov. Navrhuje nezvyčajné a inšpiratívne stavby. Medzinárodné uznanie získal stavbami z veľkých slamených balov vo Švajčiarsku, Nemecku a Južnom Tirolsku, ktoré realizoval po roku 2000. Najdôležitejšie aspekty Schmidtovej práce sú kreativita, zníženie negatívneho dopadu stavieb na životné prostredie, alternatívne stavebné techniky s využitím prírodných materiálov, smerovanie k sebestačnosti a kvalita života v budovách. Nedávno vyšla kniha o jeho tvorbe s názvom „Ecology craft invention“. Na úvodnej snímke článku project W. Schmidta: zateplenie fasády v Švajčiarsku. Na snímke tu: Slamený pavilón vo Švajčiarsku

06-Werner Schmidt_slameny pavilon v CH_foto archiv atelieru W.Schmidta

Výnimočné podujatie s prednáškami dvoch svetových velikánov súčasnej bioarchitektúry pripravilo občianske združenie ArTUR – Architektúra pre trvalo udržateľný rozvoj v rámci svojich vzdelávacích aktivít v oblasti udržateľnej architektúry. Počas podujatia bude priestor aj na otázky z publika a diskusiu.

Hlavnými partnermi projektu sú Goetheho inštitút a Švajčiarske veľvyslanectvo.

Viac informácií o podujatí nájdete na webovej stránke OZ ArTUR
www.ozartur.sk
07-Gernot Minke_kupola v Hrubom Suri_foto Zuzana Kierulfova

Zdroj / foto: OZ ArTUR

PARTNERI:

totop