ADMAGAZIN | 2021 ARCHITEKTI: PROTESTNÝ STUPIENOK, Landscape festival 2018, Praha

2021 ARCHITEKTI: PROTESTNÝ STUPIENOK, Landscape festival 2018, Praha

0 Autor: - 25/02/2019 - Architecture

Protestný stupienok, ktorý vznikol ako site-specific inštalácia na Vítkovskej plošine v Prahe v rámci podujatia Landscape festival 2018, bol nominovaný do súťaže o európsku cenu za architektúru Mies Van Der Rohe Award 2018. Malé dielko z dreva s veľkým odkazom vytvorilo zoskupenie mladých slovenských autorov 2021 ARCHITEKTI, pôsobiace v Bratislave.

protestný stupienok zozadu

Ako súvisí podľa autorov objekt s verejným priestorom? Verejný priestor je podľa nich aj miesto na skandovanie, vyjadrenie nesúhlasu s amorálnymi postojmi, mávanie transparentmi, sviečkami či inými svetlami… Protestný stupienok predstavuje geometricky a technickým riešením funkčný pamätník miestu pre rečníka – rebríku, schodisku, kazateľnici, tribúne, balkónu, oknu do námestia. Ide o miesto kúsok pred a kúsok nad davom.

orto stupienok

Objekt je súčasne pripomienkou stého výročia vzniku Československa na jeseň roku 2018. Línie obrysu spoločného štátu Čechov a Slovákov pretína hrana so schodiskovými stupňami, ktorá zároveň symbolizuje rozdelenie. Pozorovateľ vníma do plošného dreveného materiálu (CLT panel) vyrezané obrysové línie mapy Československa krátko, len z ortogonálneho pohľadu, z iných uhlov vidí rozdelené časti mapy.

protestný stupienok spredu

Mylné vyrezanie zrkadlového obrazu mapy do plochy, o ktoré sa „postaral“ rakúsky dodávateľ, vnímajú autori ako čaro „nechceného“, ktoré zároveň dopĺňa ideu protestného stupienka o ďalšie možné roviny výkladu – pre operátora frézy bola mapa len náhodnou krivkou, alebo išlo o jeho autorský vklad, prípadne bol monarchista spomínajúci na staré dobré časy Rakúsko-Uhorska…

Diela za Slovensko do súťaže Mies Van Der Rohe Award nominujú Slovenská komora architektov a dvaja nezávislí experti. V aktuálnom ročníku súťaže nominovali celkom 8 diel – viac tu https://www.archinfo.sk/diskusia/blog/sutaze/slovenska-architektura-nominovana-na-mies-van-der-rohe-award-2019.html

Protestný stupienok, Praha, Landscape festival, 2018

Autori: Ing. arch. Peter Lenyi, Ing. arch. Ondrej Marko, Ing. arch. Marián Lucký, Ing. arch. Juraj Hariš

Text: ADM – z podkladov 2021 ARCHITEKTI

Foto: 2021 ARCHITEKTI, Landscape festival Praha

Zdroj: www.2021.sk , www.archinfo.sk

PARTNERI:

totop