ADMAGAZIN | 2021 Architekti: Rozhľadňa Alexandra Filípka, Veľká Homoľa, Modra / SK

2021 Architekti: Rozhľadňa Alexandra Filípka, Veľká Homoľa, Modra / SK

0 Autor: - 23/08/2019 - Architecture, Dromedár

S rozvojom turistického ruchu, ľudskej márnivosti a dešpektu k prírode pribúdajú v krajine nové rozhľadne a vyhliadkové objekty pochybných funkcií a kvalít ako huby po daždi. O to väčšmi je cenná nedávna realizácia neďaleko Modry, ktorá vďaka vox populi, fundovanosti investora a profesionalite architektov ctí tradíciu, technický pokrok i okolitú krajinu.

rozhľadna

Keď po 16 rokoch doslúžila obľúbená rozhľadňa na vrchu Veľká Homoľa, mesto Modra plánovalo vypísať súťaž na návrh novej vyhliadkovej veže. Na základe petície občanov, ktorých prianím bolo zachovanie kompozície podobnej pôvodnému objektu, vzniklo nové zadanie s rešpektom k požiadavke obyvateľov a dôrazom na technické parametre novej rozhľadne.

rozhľadňa alexandra filípka

Architektonické a konštrukčné riešenie novej rozhľadne, ktorá bola daná do prevádzky koncom roku 2018, vytvoril tím autorov z ateliéru 2021 Architekti. Nová vyhliadková veža má podobné rozmery ako pôvodná – výšku 20,4 m a štvorcový pôdorys 4,5 x 4,5 m. Na rozdiel od predchodkyne nie je nová veža obklopená kotviacimi oceľovými lanami. Zavetrenie stavby oceľovými tiahlami je intergrované v jej vnútornej konštrukcii. Ďalším rozdielom je, že architekti nahradili priebežné vertikálne konštrukcie viacerými hranolmi, aby bolo možné vymeniť nosné drevené časti v prípade potreby.

rozhľadňa alexandra filípka

Základný ortogonálny raster nosných prvkov konštrukcie autori zachovali. Vďaka tomu, že na zábradliach použili prvky s útlymi proporciami – oceľové madlá a pletivá, pôsobí objekt vzdušne a transparentne. Vyžaruje predovšetkým rešpekt ku krajine, nie snahu o „architektonický pomník“ – ako je to v prípade iných stavieb tohto typu. Kombinácia dreva a oceľových prvkov má za cieľ zvýšiť odolnosť a trvácnosť namáhaných spojov. Aby stavba nevyžadovala náročnú údržbu, bolo na nej použité smrekovcové drevo a oceľové prvky sú upravené žiarovým zinkovaním.

pohľady

Nádherný výhľad na okolitú krajinu si návštevník vychutná z vrchnej plošiny veže, po prekonaní šiestich poschodí po štvorramennom schodisku. Ak pravdaže, predtým podnikne prechádzku lesom niektorým z turistických chodníkov, ktorý vedie na Veľkú Homoľu.

Nová rozhľadňa nesie meno Alexandra Filípka, ktorý sa staral o modranské lesy a pričinil sa o rozvoj turizmu a cestovného ruchu. Obdivuhodná kombinácia… Kiežby na Slovensku pribúdali ľudia, ktorí by si uvedomovali, že bohaté zdravé lesy v krásnej malebnej krajine s kultivovanou architektúrou a kvalitný cestovný ruch sú spojené nádoby!

rozhľadna alexandra filípka

Rozhľadňa Alexandra Filípka, Veľká Homoľa, Modra / SK

Autori: Ing. arch. Peter Lényi, Ing. arch. Ondrej Marko, Ing. arch. Jana Kvasniaková, Ing. Katarína Kyselová, Ing. Karol Butor

Investor: Mesto Modra
Realizácia: 2018
Investičné náklady: 120 000 Eur

rozhľadňa

Foto: Alexander Pravda
Text: Ľubica Fábri
Zdroj: 2021 Architekti, www.2021.sk
Viac detailov aj na www.archinfo.sk

PARTNERI:

totop