ADMAGAZIN | Josefine Pavlik: Prekvapkávané v K. Gallery

Josefine Pavlik: Prekvapkávané v K. Gallery

0 Autor: - 28/10/2016 - News

Už po niekoľký krát a opäť koncom roka predstavuje Josefine Pavlik, slovenská výtvarníčka žijúca v Mníchove, svoje aktuálne výtvarné kreácie k téme nekonformný šperk/doplnok/objekt v Bratislave. Výstavou s názvom Prekvapkané prináša erudovaná autorka, zameraná najmä na textilné techniky a tvorbu z plsti, do komornej galérie umenia a dizajnu K.Gallery znova atmosféru sviežej nápaditosti skĺbenej s virtuozitou v objavovaní netušených výtvarných možností materiálu. Tentoraz využila Josefine Pavlik na tvorbu originálnych šperkov s nádychom exotiky – papierové filtre na kávu a špagát.

IMG_3244
Sama autorka nazýva vystavované dielka „eko-šperkami“. Inšpirovaná podobami listov na jeseň, vytvarovala papierové filtre a nafarbila ich vylúhovaným čajom a textilným farbami. „Šperky sú nositeľné, ľahké a zároveň veľmi stabilné. Inšpiráciou pre mňa boli jesenné farby prírody, nádherné zlaté, vínové odtiene…,“ vysvetľuje Josefine Pavlik. Šírku záberu autorkinej pestrej, invenčnej a inšpirujúcej tvorby, ktorá – rovnako ako sama autorka – prekypuje radosťou zo života a potešením z hry s tradičnými materiálmi ako plsť, ručne robený papier, prírodniny, ale i nekonvenčnými prvkov pri tvorbe úžitkových predmetov i umeleckých artefaktov, predstavíme aj v samostatnom článku.

IMG_3249
IMG_3254
Josefine Pavlik vyštudovala v Bratislave vedu o výtvarnom umení a keď prešla od teórie k praxi, urobila tak naplno a extenzívne. Zvedavosť, chuť zvládnuť nové techniky a s tým súvisiace odkrývanie ďalších výrazových možností ju v krátkom čase priviedli k viacerým disciplínam – maľbe, inštaláciám, tvorbe priestorových objektov, k textilným technikám artprotisu a plsteniu a neskôr i k šperku. Plstenie sa ukazuje byť pravou technikou a prostriedkom na to, čo je autorke bytostne i výtvarne blízke – kombinovať farby, modelovať v priestore, tvarovať, aranžovať, uvoľniť fantáziu, venovať sa svojej vášni – klobúkom.
Jozefine Pavlik žije od roku 1978 v Nemecku, je členkou spolku Kunstverein München, Erding, Wasserburg, v roku 2002 získala za svoju tvorbu Cenu predsedu vlády Spolkovej krajiny Bavorsko.

IMG_3271
Pestrú, invenčnú a inšpirujúcu tvorbu Josefine Pavlik, ktorá – rovnako ako sama autorka – prekypuje radosťou zo života a potešením z hry s tradičnými materiálmi ako plsť, ručne robený papier, prírodniny, ale i nekonvenčnými prvkov pri tvorbe úžitkových predmetov i umeleckých artefaktov, predstavíme aj v samostatnom článku.

Text: redakcia ADM
Foto: archív Josefine Pavlik

PARTNERI:

totop