ADMAGAZIN | Pozvánka na výstavu: Anna Hausová – Meditácie, Univerzitná knižnica PU, Prešov

Pozvánka na výstavu: Anna Hausová – Meditácie, Univerzitná knižnica PU, Prešov

0 Autor: - 18/11/2022 - News

Do 16. decembra 2022 trvá v Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) výstava malieb akademickej maliarky Anny Hausovej pod názvom Meditácie. Kurátorkou výstavy je Marta Hrebíčková, historička výtvarného umenia so zameraním na súčasné slovenské výtvarné umenie. Pri otvorení výstavy 10. decembra riaditeľ Univerzitnej knižnice PU Peter Haľko vo svojom príhovore uviedol, že knižnica výstavou pokračuje v tradícii predstavovania bývalých študentov a pedagógov univerzity, ktorým dáva priestor prezentovať svoju aktuálnu tvorbu akademickej obci i širšej verejnosti. Pripomenul, že po 15-tich rokoch ide o druhú výstavu autorky v UK PU a vyzdvihol najmä jej tvorivosť a mimoriadnu rozmanitosť jej výtvarného prejavu.

02-14 - Večnosť 2 180 x 180 cm, akryl na plátne, 2017

Prešovská umelkyňa Anna Hausová sa na slovenskej výtvarnej scéne pohybuje už viac ako štyri desaťročia a patrí k najvýraznejším a najkreatívnejším umeleckým zjavom nielen východoslovenského, ale azda aj stredoeurópskeho kultúrneho priestoru. Je absolventkou Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave a v rokoch 1987 – 2013 pôsobila ako vysokoškolský pedagóg na Katedre výtvarnej výchovy a umenia PU v Prešove. Je oceňovaná odbornou i laickou verejnosťou a neraz zaujala aj na medzinárodných výstavách a sympóziách. Prezentovala sa na mnohých individuálnych i kolektívnych výstavách na Slovensku, v Taliansku, Luxembursku, Belgicku, Poľsku, Česku, Maďarsku atď. Záber jej tvorby je značne rozmanitý – tvorí inštalácie, sochy, plastiky, kreslí, maľuje, je grafičkou, textilnou výtvarníčkou, ilustrátorkou kníh, vytvára tiež monumentálnodekoratívne, konceptuálne, ale aj multimediálne diela.

Hrebickova-PH

Ako vo svojom príhovore uviedla kurátorka výstavy Marta Hrebíčková: „V každej z týchto svojich umeleckých podôb dosiahla pozoruhodnú úroveň a vniesla do nich netradičné a nekonvenčné prvky, nečakané a prekvapivé kombinácie a časom aj čoraz osobnejšie posolstvá. Tie vyplynuli z jej vnútornej potreby o hlbší duchovný kontakt medzi vlastným subjektom a poetickým prúdom ľudského bytia a vedomia. Ako červená niť sa jej tvorbou vinie záujem o výtvarné uchopenie existencionálnej neistoty súčasného človeka, najmä ženy – jej vnímania sveta a vlastného postavenia v ňom a zároveň rozvíja základnú myšlienku o vzniku (zrode) a zániku (vesmíru, sveta, človeka…).“

03-158 - Meditacia I -  2009, 180x180cm, priestorova malba, .

Na výstave v Univerzitnej knižnici PU Anna Hausová prezentuje dve kolekcie malieb – súbor Meditácie, zahŕňajúci 6 veľkoformátových diel s motívom kruhu a súbor Za horizontom, predstavujúci 8 akrylových malieb na plátne,vytvorených v rokoch 2020 – 2021. Samostatným prvkom výstavy je ready made dielo Koniec Bavlnárskych závodov Vladimíra Iľjiča Lenina (200×150 cm, bavlnené plátno, 2021), ktoré je umiestnené vo foyeri knižnice. Ako uviedla kurátorka výstavy Marta Hrebíčková, dielami vystavenými v UK PU Anna Hausová opätovne dokazuje, že je umelkyňou s vysokou mierou invencie a profesionality. Znova potvrdzuje, že svoju tvorbu v každej etape dokáže napĺňať neokázalým, no tvorivým počinom s osobitým emocionálnym potenciálom – a to robí dielo Anny Hausovej nadčasovým, hlboko zakoreneným v kontexte a pritom univerzálnym, príťažlivým pre široké spektrum divákov.

Výstava v UK PU potrvá do 16. decembra 2022, pričom koncom novembra bude rozšírená aj o kolekciu ilustrácií, ktoré Anna vytvorila do viacerých knižiek rozprávok a povestí.

04-Publikum2-studenti-RM (002)

Zdroj: tlačová správa UK PU – Peter Haľko
Foto: archív autorky, Radko Maruša, Peter Haľko, ml.

PARTNERI:

totop