ADMAGAZIN | Výsledky: Cena Dušana Jurkoviča za rok 2017

Výsledky: Cena Dušana Jurkoviča za rok 2017

0 Autor: - 10/11/2017 - News

Cenu Dušana Jurkoviča za rok 2017 získalo dielo Mlyn Humenné (autori: Michal Burák, Dušan Burák, Matúš Gomolčák, spoluautori:Marek Bakalár, Marek Ganz, Tomáš Eisner. Medzi nominácie na cenu sa rozhodnutím medzinárodnej poroty, ktorej predsedal architekt Jakub Fišer z ČR, dostali aj ďalšie štyri diela – poľovnícka chata, rekonštrukcia synagógy, vyhliadková kaviareň a interiér nemocničnej čakárne.

chata LR

Nominácia: Poľovnícky dom, Kuchyňa, 2016, autori: Tomáš Auxt, Peter Kožuško, Miro Hrušovský, Peter Hudač, Michal Zábranský, foto: Lívia Štokingerová

castellum

Nominácia: Castellum Cafe, Nitra, 2016, autori: Martin Dulík, Marek Šumichrast, lívia Dulíková, foto: Martin Dulík

synagóga

Nominácia: Reštaurovania a rekonštrukcia Starej synagógy, Bardejov, 2016, autori: Peter Gomboš, Ján Krcho, Tomáš Lupták, foto: Ján Krcho

čakáreň

Nominácia: Čakáreň v Národnom onkologickom ústave, Bratislava, 2017, autori: Veronika Kotradyová, Martin Boleš, foto: Noro Knap

Medzinárodná porota pracovala v zložení: Iván Nagy, DLA (Maďarsko), inž. arch. Grzegorz Stiasny (Poľsko), Ing. arch. Jakub Fišer (ČR) – predseda poroty, Ing. arch. Martin Jerguš, Ing. arch. Sebastian Nagy, Ing.arch. Matej Grébert (všetci SR), tajomník poroty: PhDr. Peter Mikloš (SAS). Na Cenu Dušana Jurkoviča 2017 bolo navrhnutých 22 spolu architektonických diel, autori dvoch prihlásených diel účasť odvolali, jeden autor nedoručil predpísanú dokumentáciu.

Spolok architektov Slovenska udelil za rok 2017 aj ďalšie prestížne ocenenia.

Laureátom Ceny Emila Belluša na rok 2017 sa na základe rozhodnutia prezídia SAS stal architekt a urbanista Alexander Bél (26. 11. 1933, v Prešove), ktorého tvorba je spojená predovšetkým s územným plánovaním v Košiciach a na východným Slovensku, v oblasti Vysokých Tatier, Levoče, Spiša a spätá s problematikou bývania, rekreačno-športových, historických a pamiatkových území a lokalít. Cena Emila Belluša sa udeľuje každoročne od roku 1990 za celoživotné dielo v oblasti architektúry. Nesie meno významného slovenského architekta a zakladateľa Fakulty architektúry STU v Bratislave.

Cenu profesora Martina Kusého, ktorá sa udeľuje v dvoch kategóriách, a to za teoretické a odborné práce a za publikovanie o architektúre v masmédiách, získala za rok 2017 Monika Mitášová (1968). Autorka sa laureátkou ocenenia stala za koncepčnú, autorskú a editorskú prácu na príprave dvojice publikácií o architektovi Vladimírovi Dedečkovi a tiež za dlhoročnú odbornú vedecko-výskumnú aktivitu v oblasti teórie a dejín architektúry. Publikácie Vladimír Dedeček – Stávanie sa architektom a Vladimír Dedeček – Interpretácie architektonického diela vydala Slovenská národná galéria. Cena profesora Martina Kusého pripomína architektonické, vedecké a pedagogické dielo prof. Martina Kusého a po prvý raz ju udelili v roku 2003.

Cena Dušana Jurkoviča je najstarším a svojím dosahom aj najdôležitejším architektonickým ocenením na Slovensku, v roku 2017 bola cena udelená už po 53. raz. SAS ňou oceňuje architektonické alebo urbanistické dielo z posledných dvoch rokov. Cena je pomenovaná podľa slovenského architekta Dušana Jurkoviča, zakladateľskej osobnosti modernej českej a slovenskej architektúry.

Spolok architektov Slovenska vydal k Cene Dušana Jurkoviča 2017 katalóg, všetky výročné ceny SAS za rok 2017 sú predstavené v časopise Projekt – slovenská architektonická revue 6/2017.

Mlyn Humenne

Na úvodnej snímke a tu: Mlyn Humenné, foto: Martin Pitoňák

Text: ADM, foto: archív SAS

Zdroj: SAS, www.sasarch.sk

PARTNERI:

totop