ADMAGAZIN | Výzva na účasť: Salón drevostavieb 2019

Výzva na účasť: Salón drevostavieb 2019

0 Autor: - 25/09/2018 - News

Centrum udržateľnej architektúry ARCHA Bratislava vyzýva slovenských a českých architektov na prihlasovanie moderných drevostavieb, realizovaných v uplynulom roku, do 14. ročníka medzinárodnej nesúťažnej prehliadky Salón drevostavieb 2019.

Záujemcovia, ktorí sa chcú zúčastniť Salónu drevostavieb 2019, majú do 8. 10. 2018 poslať na adresu redakcia@archacentre.org pôdorys a 4 fotky prihlasovanej drevostavby. Zo všetkých prihlásených realizácií vyberú na putovnú výstavu a do publikácie Ročenka drevostavieb 2018 najzaujímavejšie diela architekti Ľubica Fábri (riaditeľka Salónu v SR, ARCHA/ SK) a Pavel Horák (riaditeľ Salónu v ČR, Prodesi/Domesi/CZ). Premiéra výstavy Salón drevostavieb 2019 sa uskutoční 7. – 10. 2. 2019 na veľtrhu Dřevostavby 2019 na výstavisku Praha-Holešovice. Slovenská premiéra výstavy so sprievodným prednáškovým programom sa uskutoční následne v Rakúskom kultúrnom fóre v Bratislave. Publikácia Ročenka drevostavieb 2018, predstavujúca stavby vybrané na výstavu, sa objaví v predaji ešte pred Vianocami 2018.

rocenka2018-titulka

Súčasťou výstavy a publikácie Ročenka drevostavieb budú aj realizácie hostí Salónu drevostavieb z Rakúska a škandinávskych krajín, ktorí vystúpia popri slovenských a českých tvorcoch drevostavieb na sprievodných prednáškových akciách k výstave. „Salón drevostavieb je unikátne a medzinárodne etablované podujatie, ktoré dáva architektom príležitosť predstaviť tvorbu širokej verejnosti a poskytuje inšpirácie na kultivované moderné stavanie z dreva,“ uviedla Ľubica Fábri, ktorá vedie projekt Salón drevostavieb v SR od roku 2012 a dodáva: „Udržateľná architektúra na báze dreva ako jediného dorastajúceho stavebného materiálu je celosvetový trend, ktorý z roka na rok silnie a získava čoraz viac prívržencov medzi architektmi i stavebníkmi.“

Projekt Salón drevostavieb vznikol pôvodne z iniciatívy architektov ateliéru Prodesi Praha v ČR v roku 2005. V roku 2012 sa stal česko-slovenskou aktivitou na podporu stavania modernej architektúry z dreva. Ročenky drevostavieb z uplynulých rokov je možné objednať v Centre ARCHA Bratislava, alebo zakúpiť v kníhkupectve ARCHBOOKS na FA STU v Bratislave.

Viac informácií na vyžiadanie na redakcia@archacentre.org

Zdroj: Centrum ARCHA, o. z.

PARTNERI:

totop