ADMAGAZIN | Prodesi/Domesi (CZ/SK): AB Partizánske

Prodesi/Domesi (CZ/SK): AB Partizánske

0 Autor: - 07/09/2022 - Architecture

Na Slovensku sa z dreva stavia zatiaľ len veľmi málo komerčných stavieb. Administratívna budova v Partizánskom, vytvorená architektonickou kanceláriou Prodesi/ Domesi Praha/Bratislava, má presvedčivý architektonický výraz a splnila náročné požiadavky zahraničného investora.

AB partizánske

AB partizánske interiér

Jadrom stavby je masívna betónová stena, ktorá plní nosnú a zároveň akumulačnú funkciu. Pohľadový betón s viditeľnými „nedostatkami“ dobre dopĺňa neopracované drevo, ktoré je dôležitou súčasťou centrálnej zóny budovy. Naukladané v drôtených košoch pri betónovej stene má napovedať, čo je hlavným produktom investora – luxusné palivové drevo. Polená v kovových klietkach sú mimoriadne starostlivo ošetrené pred prípadnými škodcami – odstránili z nich kôru a vysušili na 10 až 11 percent vlhkosti. Kozub, ktorý ako subtílny akcent dopĺňa stenu s polenami vo vstupnej časti, celú budovu zároveň vyhrieva.

AB partizánske poschodie

Konštrukčné riešenie maximálne využíva drevo, potrebné však boli aj oceľové prvky. Na centrálnu betónovú stenu je naviazaná drevená konštrukcia zložená z kombinácie líniových konštrukčných prvkov a masívnych lepených drevených panelov Novatop, ktoré zároveň tvoria pohľadové plochy v interiéri. Do vnútra stavby vniesli uvoľnenú a neformálnu atmosféru. Oceľové prvky použili architekti na preklenutie v strope a na schodoch, čo nariadil požiarny dozor. Oceľové schodisko neskôr obložili drevom a kov nechali priznaný len na menších plochách. Veľké presklené steny na fasáde dopĺňajú výrazné vertikálne prvky zo smrekovcových lamiel. Falcovaný plech dodáva exteriéru hĺbku.

AB partizánske poschodie

Dispozícia budovy je jednoduchá a účelná. Za stredovou betónovou stenou sa na oboch podlažiach nachádzajú hygienické priestory. Na prízemí sú umiestnené dve kancelárie a kuchynka, prepojená s vonkajšou terasou. Kancelárie vedenia situované na druhom podlaží, dopĺňa veľká zasadačka, archív a malá izba s terasou na príležitostné ubytovanie.

AB partizánske zasadačka

„Do procesu tvorby interiéru sme zaangažovali aj zamestnancov s cieľom vytvoriť kvalitné prostredie, ušité na mieru. Rozprávali sme sa s nimi a spísali ich nápady na pracovné miesto a úložný priestor. Mali veľmi jasné praktické požiadavky, ktoré sme sa usilovali čo najviac zapracovať do interiéru,“ vysvetľuje architektka Geburová. Hoci autori napokon nepresadili v interiéri všetky svoje návrhy (najmä vo výbere
mobiliára) kvalitný a zdravý pracovný priestor sa podarilo vytvoriť.

Zvýšenú pozornosť museli architekti venovať akustike, v niektorých miestnostiach použili akustické podhľady, inde zasa akustické steny. Na zabezpečenie optimálneho tepelného komfortu v objekte s výrazne presklenou fasádou okrem exteriérového tienenia integrovali do technologického vybavenia stavby kanálovú klimatizáciu, ktorá má podobný efekt ako rekuperácia. Stavba je okrem kozubu vykurovaná aj tepelným
čerpadlom vzduch – voda. Takmer všetky technológie sú umiestnené na streche, ktorá je pokrytá extenzívnou zeleňou.

AB partizánske kancelária

Väčších a viacpodlažných drevostavieb je na Slovensku ako šafranu. Administratívnu budovu v Partizánskom možno smelo označiť za počin s kultivovanou architektúrou a progresívnym technickým riešením. Väčších a viacpodlažných drevostavieb je na Slovensku totiž ešte vždy ako šafranu. Súčasné Slovenské technické normy protipožiarnej bezpečnosti stavieb umožňujú u nás stavať budovy z dreva až do výšky 5 podlaží. Najvyššími drevostavbami na Slovensku, na rozdiel od okolitých vyspelých európskych krajín, zostávajú stále vyhliadkové veže…

Drevostavba v Partizánskom bola vybraná na prestížnu prehliadku Salón drevostavieb 2021 a do publikácie Ročenka drevostavieb 2020.

AB partizánske

O Domesi SK

Bratislavská architektonicko-realizačná kancelária Domesi SK je pobočkou renomovanej pražskej kancelárie Prodesi/Domesi. Podobne ako materské české spoločnosti sa venuje výhradne navrhovaniu a realizácii moderných drevostavieb všetkých typológií s použitím najmodernejších materiálov a technológií. Na Slovensku dosiaľ realizovala rodinné a víkendové domy. Nebytový objekt v Partizánskom bol prvou lastovičkou spomedzi podobných projektov, v procese výstavby je ďalší administratívny objekt.

09-IMG_2662-min

Administratívna budova, Partizánske (SK), 2020
Autori: Pavel Horák, Katarína Geburová

Investor: súkromná spoločnosť
Úžitková plocha: 260 m 2
Zastavaná plocha: 156,9 m 2

Foto: Milan Hutera
Text: ADM

Zdroj: www.domesi.sk

PARTNERI:

totop