ADMAGAZIN | KubisArchitekti: Dom v Záhorskej Bystrici / SK

KubisArchitekti: Dom v Záhorskej Bystrici / SK

0 Autor: - 21/10/2019 - Architecture

Zadanie investora bolo vytvoriť jednopodlažný rodinný dom s podkrovím pre 4 osoby. Výsledný stavebný objekt tvorí rodinný dom zastrešený sedlovou strechou a samostatne stojacia garáž, takisto so sedlovou strechou. Dôležitým prvkom, ktorý vytvára aj prvý vizuálny kontakt s objektom, je vytvorenie elegantných línií kopírujúcich existujúcu zástavbu.

rodinný dom s podkrovím

Východiskom pre návrh boli hlavne dispozičné a estetické požiadavky investora vychádzajúce z predstavy tradičného spôsobu bývania v rodinnom dome. Výsledkom je racionálny rodinný dom, ktorý vypovedá o charaktere stavebného objektu a rešpektuje lokálnu architektúru.

rodinný dom

Architektonické riešenie

Rodinný dom sa nachádza v časti Záhorská Bystrica na konci slepej ulice, na ktorú nadväzuje les. Dom má priamy kontakt s okolitou zeleňou lesa a záhrady, preto pôsobí, akoby z nej prirodzene vyrastal. Prírodný charakter exteriéru posilňuje použitie príhodných materiálov – dreva a kameňa. Kompletné obloženie fasád a strechy sibírskym smrekovcom vytvára jednoliatu hmotu, ktorá je rozihraná kompozíciou vsadených tmavých otvorov. Exteriérové žalúzie v rovnakej farbe dopĺňajú otvory, no hlavne chránia interiér proti nežiaducemu prehrievaniu. Dispozícia domu pozostáva z prvého nadzemného podlažia a podkrovia, pričom sú obe podlažia navzájom prepojené v miestach dvoch galérií. Materiálové riešenie interiéru je príznačné jednoduchosťou a kombináciou dreva a bielej omietky, doplnenou o čierne akcenty. Zvolená farebnosť dáva vyniknúť priestoru a podčiarkuje jeho vzdušnosť a svetlosť.

interiér

kuchyňa

Dispozično-prevádzkové riešenie

Objekt má dve podlažia, prízemie a podkrovie. Dispozične je rozdelený na súkromnú a spoločenskú časť. Na prízemí sa nachádza spoločenská časť a hosťovská izba. Hlavný vchod sa nachádza v závetrí, ktoré je orientované na severozápadnej fasáde objektu a je napojené na exteriérovú komunikáciu – spevnenú plochu, ktorá vedie k verejnej komunikácii. Vstupný priestor je charakterizovaný ako vstupná hala s galériou a s prislúchajúcim šatníkom. Kuchyňa je prepojená s obývacou izbou v juhozápadnej časti pôdorysu s výškovým prevýšením 500 mm. Nad obývacou izbou je vytvorená galéria a je doplnená s veľkými posuvnými presklenými dvermi, ktoré sprístupňujú južne orientovanú terasu. Hosťovská izba disponuje vlastnou kúpeľňou a má spoločnú terasu s obývacou izbou.

rodinný dom interiér

podkrovie

Na podkrovie sa vychádza pomocou jednoramenného schodiska do hlavnej komunikačnej jednotky podkrovia, ktorá sprístupňuje všetky miestnosti poschodia a galériu nad obývacou izbou. V juhovýchodnej časti sú situované dve samostatné izby. V dispozícii sa nachádza spoločná kúpeľňa, kde je umiestnené technické vybavenie domu. Spálňa rodičov je vybavená vlastnou kúpeľňou, šatníkom a zastrešenou terasou.

V severozápadnej časti pôdorysu je situovaná garáž pre dve autá, ktorá je doplnená skladom a prístreškom pre psa.

rodinný dom podkrovie

09

kúpeľňa

Konštrukčné riešenie a technologické vybavenie

Rodinný dom má konštrukciu z drevených prefabrikovaných lepených panelov a drevených sendvičových panelov so stĺpikovým nosným jadrom. Ďalej nosnú konštrukciu tvoria drevené nosníky a stĺpy. Celý objekt je nadštandardne zaizolovaný.

Povrch fasády je vytvorený zo šedej silikónovej omietky a sibírskeho smrekovca bez povrchovej úpravy. Strešná krytina pozostáva z fóliovej hydroizolácie, prekrytej sibírskym smrekovcom bez povrchovej úpravy. Povrchová úprava garáže je vyriešená kombináciou dreveného obkladu a vláknocementových dosiek.

Výplne okenných a dverných otvorov na fasáde sú navrhnuté z drevohliníkových profilov, zasklených izolačným bezpečnostným trojsklom.

Vetranie priestorov je primárne riešené riadeným vetraním so spätným získavaním tepla pomocou rekuperačného systému. V prípade potreby je možné odvetrávať priestory otváraco-výklopnými, resp. posuvnými oknami. (Z energetického hľadiska je prirodzené vetranie nevýhodné.) Nútený prívod i odvod vzduchu zabezpečuje kompaktná rekuperačná jednotka (HELIOS) zavesená na stene v technickej časti kúpelne v podkroví.

Na pokrytie potreby tepla pre rodinný dom slúži kompaktné tepelné čerpadlo so vstavaným zásobníkom teplej vody s vnútornou a vonkajšou jednotkou typ vzduch-voda (VIESSMANN VITOCAL).

pôdorys prízemie

pôdorys 2. podlažie

dom v záhorskej bystrici

Rodinný dom, Záhorská Bystrica, 2019 / SK

Autor: KubisArchitekti s.r.o. / Ing. arch. Daniel Kubiš, Ing. arch. Martin Hudec

Investor: súkromná osoba

Úžitková plocha RD: 167,63 m2 (1NP- 88,24 m2, podkrovie – 79,39 m2, garáž – 40,34 m2

Konštrukčný systém: CLT Stora Enso

Text: ADM

Foto: KubisArchitekti

Zdroj: www.kubisarchitekti.sk

PARTNERI:

totop