A+D magazin | GALÉRIA VYTVORENÁ V ZBROJNICI

GALÉRIA VYTVORENÁ V ZBROJNICI

0 Autor: - 24/11/2014 - Interior, Materials

Projekt, ktorý nevšedným spôsobom rieši vytvorenie galérie umenia v starej vojenskej zbrojnici vo Fort Asperene neďaleko Utrechtu, vzišiel z dielne holandských architektov Bureau SLA. Hlavnou ideou konceptu bolo opraviť, čo je pokazené a vytvoriť výrazné detaily bez zásahu do jedinečnosti historicky cennej, 170 rokov starej budovy.

Cieľom prestavby zbrojného skladu, ktorý sa v roku 2011 stal súčasťou kultúrneho dedičstva UNESCO, bolo zaizolovať podkrovie tak, aby sa mohlo využívať po celý rok. Súčasne sa mal zachovať a zvýrazniť pôvodný výzor priestoru. Invenční architekti navrhli namiesto izolácie vložiť do stavby štruktúru v tvare domu, ktorá opticky zachováva tradičnú dedinskú atmosféru. Zároveň vytvorili výstavný priestor a zasadaciu miestnosť s optimálnou teplotou počas celého roka.

Na vyhotovenie vonkajška neobyčajnej „vloženej“ architektúry evokujúcej tvar domu bol použitý umelý kameň (tu konkrétne značky HI−MACS®). Pomedzi pôvodné drevené trámy, ktoré obkolesujú štruktúru “nového domu”, vstupuje do priestoru denné svetlo vďaka oknám, umiestneným zarovno s oknami zbrojnice.

Výsledkom je pekné spojenie funkčnosti a estetiky, napínavý kontrast medzi umelým kameňom a drevom, pôvabný dialóg medzi starým a novým, ktorý zachováva historickú podstatu stavby a zároveň ju obohacuje modernou pridanou hodnotou.

  • Text: MaSch
  • Foto: HI-MACS
  • Zrdoj: LG Hausys Europe
  • PARTNERI:

    totop