ADMAGAZIN | SKA NEWS: Nomináce na cenu CE.ZA.AR 2018

SKA NEWS: Nomináce na cenu CE.ZA.AR 2018

0 Autor: - 30/07/2018 - News

Do aktuálneho ročníka súťaže Slovenskej komory architektov bolo prihlásených 85 diel. Medzinárodná porota vybrala do druhého kola 22 realizácií, ktoré si prezrela v reáli, priamo na mieste. Následne nominovala na udelenie cien v šiestich kategóriách spolu 16 diel. Víťazi budú oznámení na slávnostnom udeľovaní cien začiatkom októbra 2018 v Bratislave (4. 10. 2018 v priamom prenose od 20:05 na Dvojke).

V kategórii Rodinné domy sa medzi 4 nomináciami objavili dve drevostavby s diametrálne odlišným konceptom – vila architekta v Rusovciach (viac tu) a dom „zavesený“ na strome – DuboDom vo Svätom Jure (autor: Pavol Šiška), tu na obrázku.

dubodom

Štatistika nominácií v jednotlivých kategóriách prestížnej súťaže organizovanej Slovenskou komorou architektov v tomto ročníku: Rodinné domy – 4, Bytové domy – 3, Občianske a priemyselné budovy – 2, Obnova a prestavba – 2, Interiér – 2, Exteriér – 3. Nominácie, aj spektrum všetkých prihlásených diel (nájdete na www.cezaar.tv), odzrkadľujú do istej miery situáciu v tokoch investícií do kvalitnej architektúry na Slovensku. Rezidenčné projekty s miliónovými rozpočtami, málo výnimočných realizácií medzi občianskymi a priemyselnými budovami, či zásahy vo verejnom priestore s minimálnym rozpočtom. (Na snímke: nominácia v kategórii Interiér – Bistro Soho, Bratislava, autori: Lukáš Kordík, Štefan Polakovič, Andrej Olah)

Soho

Medzinárodná porota pracovala v zložení Peter Jurkovič, Miriam Lišková, Pavol Macho (všetci Slovensko), Petr Hájek a Pavel Nasadil (Česko), Pavol Mikolajčák (Taliansko) a Filipe Magalhães (Portugalsko). Na snímke: nominácia v kategórii Občianske a priemyselné budovy – Vyhliadková veža na Dubni, Žilina (autori: Ladislav Vikartovský, Gábor Nagy).

Dubeň

V súťaži CE.ZA.AR 2018 bude znova udelená aj Cene verejnosti, o ktorej septembri rozhodnú hlasujúci na www.hnonline.sk . SKA udelí špeciálnu cenu Patrón architektúry za osobitný prínos pre rozvoj architektúry, ktorý nie je vyjadrený architektonickým dielom.

Všetky nominácie a detaily nájdete napríklad v článku na www.archinfo.sk .

Text: JoDo

Zdroj info + foto: Slovenská komora architektov

PARTNERI:

totop