ADMAGAZIN | Výzva na účasť: European Prize for Urban Public Space 2016

Výzva na účasť: European Prize for Urban Public Space 2016

0 Autor: - 24/12/2015 - News

Centrum súčasnej kultúry v Barcelone (CCCB) vyzýva na účasť na 9. ročníku súťaže Európska cena za mestský verejný priestor – European Prize for Urban Public Space 2016. Cieľom súťaže je zviditeľniť a oceniť najlepšie intervencie vo verejnom priestore, ktoré sa realizovali v európskych mestách v rokoch 2014 a 2015.

V rade expertov súťaže, ktorú CCCB organizuje bienálne od roku 2000, pôsobí v aktuálnom ročníku za Slovensko aj architektka a publicistka Ľubica Fábri: „Úlohou členov rady expertov súťaže je na základe vlastných poznatkov upozorniť organizátorov na mimoriadne realizácie kdekoľvek v Európe. Na základe týchto odporúčaní vyzvú organizátori autorov alebo investorov na účasť individuálnymi osloveniami. Do súťaže musia prihlásiť architekti alebo investori realizované diela sami priamo – informácie o podmienkach súťaže sú zverejnené na https://www.publicspace.org/en/prize/rules/2016 Ak máte záujem konzultovať vašu účasť so mnou, napíšte mi na lubica.fabri@archacentre.org.“

Diela možno do súťaže registrovať od 13. 1. 2016, prezentácie prihlásených diel musia byť doručené organizátorom do CCCB do 22. 2. 2016.

O oceneniach v aktuálnom ročníku súťaže bude rozhodovať medzinárodná porota: architekt Enric Batlle – predseda poroty a zástupca CCCB, Matevž Čelik, riaditeľ múzea Museum of Architecture and Design of Ljubljana, Hans Ibelings, holandský historik a kritik architektúry, Juulia Kauste, riaditeľka múzea Museum of Finnish Architecture in Helsinki, Ewa P. Porebska, architektka a kritička architektúry z Varšavy, Francis Rambert, riaditeľ inštitútu Institut français d’architecture in Paris, Peter Schmal, riaditeľ múzea Deutsches Architekturmuseum in Frankfurt, Dietmar Steiner, riaditeľ centra Architekturzentrum Wien, and Ellis Woodman, riaditeľ nadácie The Architecture Foundation in London.

Súťaž European Prize for Urban Public Space, ktorá zdôrazňuje čoraz väčšiu rolu verejných priestorov v komplexnej kvalite života ľudí v mestách, je iniciatívou siedmych európskych kultúrnych inštitúcií zameraných na súčasnú architektúru: Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ako hlavný organizátor, The Architecture Foundation (London), the Architekturzentrum Wien (Viedeň), Institut français d’architecture / Cité de l’architecture et du patrimoine (Paris), Museum of Finnish Architecture (Helsinki), Deutsches Architekturmuseum (Frankfurt) a Museum of Architecture and Design (Ljubljana).

„Aj keď si príprava prezentačných materiálov do súťaže vyžaduje nemálo úsilia, som presvedčená, že svoje mimoriadne vydarené realizácie mestských verejných priestorov prihlási v aktuálnom ročníku väčší počet autorov zo strednej a východnej Európy, než tomu bolo v doterajšej histórii súťaže,“ dodáva Ľubica Fábri.

Podrobné informácie o súťaži European Prize for Urban Pulbic Space nájdete na www.publicspace.org

Text: MarLi
Zdroj: CCCB, Spain

PARTNERI:

totop