ADMAGAZIN | SÚŤAŽ DREVOSTAVBA ROKA 2022 V SR MIERI DO FINÁLE

SÚŤAŽ DREVOSTAVBA ROKA 2022 V SR MIERI DO FINÁLE

0 Autor: - 11/04/2023 - News

Do aktuálneho ročníka celoštátnej súťaže, ktorú organizuje Sekcia drevostavieb ZSD SR, nominovali členské spoločnosti spolu 23 v nedávnej dobe realizovaných drevostavieb.

Stavby v súťaži budú hodnotené – podobne ako v predchádzajúcich rokoch – odbornou i laickou verejnosťou. S nominovanými stavbami sa možno zoznámiť v odborných časopisoch, ale predovšetkým na webových stránkach www.mojdom.sk a www.drevostavby-zsdsr.sk. Každý, kto sa na nich zapojí do internetového hlasovania, alebo odovzdá svoj hlas na lístku na výstavách, bude zaradený do žrebovania o hodnotné ceny. Laická verejnosť mohla hlasovať aj osobne na veľtrhu CONECO – RACIOENERGIA 2023 v dňoch 22. – 25. 3. 2023 v bratislavskej Inchebe a osobné hlasovanie je možné aj na výstave Nábytok a bývanie 2023 v Nitre do 26. 4. v pavilóne M5. Výsledky súťaže vyhlási odborná porota na výstave Nábytok a bývanie 2023 v Nitre dňa 27. 4. 2023 o 13:00. Výsledky hlasovania laickej verejnosti vyhodnotí SD ZSD SR.

Na úvodnej snímke: Drevostavba na Orave, autor: coolstock. Nominácia spoločností Kontakting krov hrou, s. r. o., Kontrakting stavebné montáže s. r. o., Žilina

Bez dreva to nepôjde! Ani na Slovensku. Dokazuje to aj neustále sa zvyšujúci záujem o výstavbu a popularita drevostavieb. A to aj napriek komplikovanej situácii na stavebnom trhu. Od roku 2008 do roku 2022 sa podiel moderných drevostavieb na odovzdaných nových rodinných bytových domoch na Slovensku zvýšil z 5% na viac ako 10%. Ročne sa na Slovensku postaví a odovzdá približne 700 nových rodinných domov, ktoré sú postavené z konštrukčného systému na báze dreva. drevostavby sa dnes v mnohých regiónoch a krajinách stali dominantnou výrobou. Moderná výstavba drevených domov spája hlavné ciele modernej politiky: digitalizáciu, udržateľnosť a rýchle spracovanie – všetky potrebné ingrediencie pre klimaticky neutrálnu budúcnosť, ako to predpisujú komisie EÚ najneskôr do roku 2050. Prefabrikovaná drevená konštrukcia bude definovať nadchádzajúce úlohy a potrebné premeny. Predovšetkým vďaka inovatívnemu plánovaniu, efektívnymi výrobnými procesmi a dodržiavaním najvyšších štandardov kvality pri dosiahnutí vynikajúcej energetickej účinnosti a efektívnosti zdrojov.

VÝHODY DREVA V STAVEBNÍCTVE

  • rýchlosť výstavby
  • presnosť výstavby
  • úspora prevádzkových nákladov
  • využitie obnoviteľných zdrojov
  • recyklovateľný materiál
  • nezaťažuje životné prostredie
  • bezodpadové spracovanie
  • suchý proces výstavby
  • výborne tepelnotechnické vlastnosti
  • ekológia – nízke produkovanie CO 2 pri jeho spracovaní

„Naším dôležitým cieľom je, aby sme investorov aj individuálnych stavebníkov vo väčšej miere navrátili k drevu. Dlhodobo sa nám osvedčila odborná spolupráca s predstaviteľmi akademickej obce. Na Slovensku sa konečne podarilo novelizovať tzv. protipožiarnu normu, takže z dreva možno stavať aj vyššie než len dvojpodlažné objekty,“ povedal predseda Sekcie drevostavieb ZSD SR, Ing. Róbert Lukáč.

S nominovanými stavbami sa môže verejnosť zoznámiť nielen v odborných časopisoch, ale aj na webovej stránke www.mojdom.sk a www.drevostavby-zsdsr.sk. Súťaž bude – tak ako v predchádzajúcich rokoch – odborná i laická.

Každý, kto sa zapojí do internetového hlasovania, alebo odovzdá svoj hlas na lístku na výstavách, bude zaradený do žrebovania o hodnotné ceny.

Laická verejnosť môže hlasovať nielen na internete, ale aj priamo na veľtrhu CONECO – RACIOENERGIA 2023 v dňoch 22. – 25. 3. 2023 v bratislavskej Inchebe. Hlasovanie bude možné aj na výstave Nábytok a bývanie 2023 v Nitre (26. 4. – 30. 4. 2023) v pavilóne M5.

Výsledky súťaže stanovené odbornou porotou budú zverejnené na výstave Nábytok a bývanie 2023 v Nitre 27. 4. 2023 o 13:00.

Výsledky hlasovania laickej verejnosti vyhodnotí SD ZSD SR.

VÝSTAVBA Z DREVA NA SLOVENSKU

Ako uvádza tlačová správa SD ZSD SR k vyhláseniu súťaže Drevostavba roka 2023, bez dreva to v stavebníctve nepôjde ani na Slovensku. Dokazuje to aj neustále sa zvyšujúci záujem o výstavbu a popularita drevostavieb. A to aj napriek komplikovanej situácii na stavebnom trhu. Od roku 2008 do roku 2022 sa podiel moderných drevostavieb na odovzdaných nových rodinných bytových domoch na Slovensku zvýšil z 5% na viac ako 10%. Ročne sa na Slovensku postaví a odovzdá približne 700 nových rodinných domov, ktoré sú postavené z konštrukčného systému na báze dreva. drevostavby sa dnes v mnohých regiónoch a krajinách stali dominantnou výrobou. Moderná výstavba drevených domov spája hlavné ciele modernej politiky: digitalizáciu, udržateľnosť a rýchle spracovanie – všetky potrebné ingrediencie pre klimaticky neutrálnu budúcnosť, ako to predpisujú komisie EÚ najneskôr do roku 2050. Prefabrikovaná drevená konštrukcia bude definovať nadchádzajúce úlohy a potrebné premeny. Predovšetkým vďaka inovatívnemu plánovaniu, efektívnymi výrobnými procesmi a dodržiavaním najvyšších štandardov kvality pri dosiahnutí vynikajúcej energetickej účinnosti a efektívnosti zdrojov.

VÝHODY DREVA V STAVEBNÍCTVE

  • rýchlosť výstavby
  • presnosť výstavby
  • úspora prevádzkových nákladov
  • využitie obnoviteľných zdrojov
  • recyklovateľný materiál
  • nezaťažuje životné prostredie
  • bezodpadové spracovanie
  • suchý proces výstavby
  • výborne tepelno-technické vlastnosti
  • ekológia – nízke produkovanie CO 2 pri jeho spracovaní

SALÓN DREVOSTAVIEB 2023 – PREMIÉRA V SR

Etablovaná nesúťažná medzinárodná prehliadka Salón drevostavieb, ktorá od roku 2005 každoročne zviditeľňuje kultivované moderné drevostavby navrhnuté architektmi a postavené v ČR a v SR, sa tohto roku uskutoční od 29. 5. do 23. 6. 2023 v Bratislave súbežne na dvoch miestach. Tradičná výstava Salón drevostavieb 2023 bude umiestnená v Galérii SAS na Panskej 15 (v budove sídla SAS). Slovenský formát výstavy, predstavujúci aj inšpiratívne drevostavby, ktoré sa na štandardný Salón nedostali, bude pod názvom Fórum drevostavieb 2023 inštalovaný v priestore Rakúskeho kultúrneho fóra na Hodžovom nám. 1/A (Astoria Palace). Na rovnakom mieste sa 31. 5. 2023 uskutoční aj sprievodná odborná konferencia Fórum drevostavieb 2023 pre architektov a projektantov s účasťou slovenských prednášajúcich a hostí z Rakúska a Česka. Detaily budú postupne zverejnené na ADMAGAZIN | Fórum drevostavieb 2023

Zdroj: TS SD ZSD SR, TS Centra ARCHA o. z.

Foto: archív súťaže Drevostavba roka 2022

PARTNERI:

totop