ADMAGAZIN | Výzva na účasť: Textile Art of Today 2018

Výzva na účasť: Textile Art of Today 2018

0 Autor: - 18/01/2018 - News

V poradí V. ročník medzinárodného umeleckého projektu Textile Art of Today vyhlasuje občianske združenie Trienále textilu bez hraníc. Textile Art of Today je medzinárodná prehliadka súčasnej profesionálnej textilnej umeleckej, tvorby a jej najnovších trendov. Zahŕňa aj kategóriu prác študentov umeleckých škôl. Na výstave budú zastúpené diela, ktoré prekračujú hranice klasického textilu a sú novátorské.

Organizátori očakávajú prácu s modernými technológiami, napríklad prepojenie mobilných aplikácií a umeleckého diela. Ale takisto diela, ktoré pracujú s vôňami, svetlom, tieňom, kinetikou, či reagujú na aktuálne témy globálneho sveta. Samozrejme, svoje miesto na trienále má aj klasická textilná tapiséria. Organizátori privítajú medzi prihlásenými dielami aj textilné inštalácie, objekty, videá a kreácie, ktoré sa približujú k sochárskej tvorbe, či tvorbe šperkov…

V roku 2015 – 2017 sa uskutočnil štvrtý ročník Textile Art of Today. Na výstavu sa prihlásilo 230 umelcov zo 41 krajín sveta. Kurátorská komisia vybrala na výstavu práce 76 umelcov a študentov. Následne medzinárodná porota udelila ocenenia: Hlavná cena Boženy Augustínovej, 3 x Excellence Award, Cenu Tatranskej galérie, Cenu Poľského kultúrneho inštitútu a Študentskú cenu. Výstava bola mimoriadne úspešná. Putovala po štyroch stredoeurópskych štátoch (Slovensku, Česku, Poľsku a Maďarsku) a navštívilo ju 40 000 návštevníkov.

Piaty ročník Textile Art of Today, bude mať slávnostnú vernisáž 7. 9. 2018 v Danubiana Meulensteen Art Museum, Bratislava (SK). V tento deň bude medzinárodná porota udeľovať ceny za najlepšie diela. Po ukončení bratislavskej premiéry (25. 11. 2018) bude výstava postupne reinštalovaná v Tatranskej galérii v Poprade (SK), v Galérii Slováckeho múzea v Uherském Hradišti (CZ), v Galérii Pesti Vigadó Gallery Budapest (HU) a na záver v Historickom múzeu v Bielsko Bialej (PL).

Diela s vyplnenou prihláškou posielajte online na adresu textileartoftoday@gmail.com v termíne do 16. 4. 2018.  Následne vyberie kurátorská komisia diela na výstavu. Všetky dôležité informácie nájdete na webových stránkach https://textileartoftoday.com

Zdroj: Textile Art of Today

Ilustračné foto – ADMAGAZIN: Pocketerl, Veronika Persche (AT)

stoffe_pocketerl1

 

PARTNERI:

totop